Mağaza Tasarımları oluştururken nelerden yararlanabilirsiniz? Mağaza tasarımı oluşturmanın püf noktaları neler diye merak ediyorsanız bu yazı tam size göre. Mağaza tasarımları insanların rahat bir şekilde mekanda alışveriş yapabilmeleri için çok büyük önemi vardır.
1- Mağaza Tasarımları Hedef Kitlenin Belirlenmesi
Mağaza tasarımlarının en önemli ve kritik verisidir. Yapılan tasarımlar sergilenmek için değil satış yerleri olduğundan hedef kitlenin davranış, alışkanlık ve beklentileri belirlenmeli ve bu veriler mekanın bileşenleri ile harmanlanarak tasarım kararları verilmelidir.
Tüketici profilinin farklı sosyolojik yapılara sahip topluluklardan oluştuğunu ve geniş bir yelpazede oldukça farklı beklentileri olduğunu belirtmek gerekir.
Dolayısıyla her kesimden tüketiciye hitap etmek ve yanlış hedefe yönelmek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle hedef kitlenin doğru belirlenmesi, tüm tasarım ilkelerinin bu veriler üzerine inşa edildiği doğru metodolojinin başlangıcıdır.
2- Görsel Etkileşim Ve Dikkat Çekme
Mağaza vitrinleri, insan yüzüne benzetilebilecek şekilde ait olduğu yerin kimliğini yansıtan en önemli unsurlardan biridir. Farklı, yaratıcı ve göz alıcı vitrin tasarımları, müşteri algısının çekilmesinde kilit rol oynuyor. Bu alan, mağaza tasarımlarında müşterilerle ilk ilişkinin kurulmasına hizmet eden ve mağazanın mesajını ziyaretçilere ileten en önemli mimari unsurdur.
3- Mağaza Tasarımları Mağazada Vakit Geçirmek
Günümüz modern yaşamının hızı, müşterilerin alışveriş alışkanlıklarına da yansıyor. Artık tüketiciler yoğun günlük tempoları nedeniyle alışverişlerini acele ve olabildiğince hızlı yapma eğilimindeler. Bu nedenle mağaza tasarımlarında müşterilerin bu tempoyu yavaşlatacak ve mekanda daha fazla zaman geçirecek düzenlemelere yer verilmesi gerekmektedir. Bu açıdan müşterilere ürün gamı ile ilgili interaktif deneyimler yaşatmak en etkili yöntemlerden biridir.
4- Depo İçi Dolaşım Yolu
Mağazadaki ürünlerin satış grafikleri popüler ve en çok satan ürünlerin sıralandığı bir içsel yol oluşturulmalıdır. Bu sayede müşterilerin mağaza tasarımlarına yön vererek mağazanın tamamına ulaşmasını ve dolayısıyla mekanda daha fazla zaman geçirmesini teşvik eder.
5- Cesur Ve Yaratıcı Alanlar Yaratın
E-ticaret pazarında hızla artan satış oranları, perakende ve mağazacılık sektörünü daha güçlü, cesur ve yaratıcı mağaza tasarımlarına yönlendiriyor. Özellikle müşterilerin ilgisini çekecek ve mağazada vakit geçirmelerini sağlayacak iç mekan tasarımları fark yaratacak en önemli unsurlardır. Mimari üslup, renk kullanımı, ışık oyunları, görsel iletişim araçları gibi enstrümanlar bütüncül bir kavram olarak ve birbiriyle uyum içinde kullanılmalıdır.
6- Kırık Oluşturacak Geniş Alanlar
Mağaza içindeki yoğun ve kalabalık teşhir düzenlemelerinin, ürünlerin kalitesiz algılanmasında etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle müşterilerin nefes alabilecekleri, durabilecekleri, düşünebilecekleri veya kendilerini daha özgür hissedebilecekleri geniş alanlar, mağaza tasarımlarında hem ürün kalitesi algısının artmasında hem de kullanıcılar için ferah alanlar yaratılmasında etkin rol oynamaktadır.
7- Aydınlatma Tasarımı
Mağaza tasarımlarında özellikle tercih edilmesi gereken 3 farklı aydınlatma yöntemi bulunmaktadır. Bunlar Mağaza tasarımı dekoratif aydınlatma, mekan aydınlatması ve ürün odaklı aydınlatmadır. Bu aydınlatma ilkelerinin farklı nitelik ve özelliklere sahip ölçülü ve orantılı bir kombinasyonu, başarılı aydınlatmanın anahtarıdır. Mağaza girişlerinde ideal aydınlatma seviyeleri ortalama 1700 – 1800 lux’tür.
Mağazada, min. 1000 lüks. seviye olmalıdır. Bunun için raf altı gizli aydınlatma en iyi çözümü sunar. Dekoratif aydınlatmalar ise mağaza tasarımıyla beraber değerlendirilmeli ve hem vitrinde hem de iç mekanda dikkat çekecek ve fark yaratacak bir enstrüman olarak kullanılmalıdır.
Mağaza Tasarlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mağaza tasarımı dediğimizde çok geniş bir ölçekten bahsediyoruz. Mağaza tasarımları da kendi aralarında çeşitlendirilebilir. Örneğin iç giyim mağazası ile saat-kuyumcu mağazası arasında dekorasyon açısından farklılıklar olacaktır. Ancak mağaza tasarımlarının temeli, müşteri odaklı olmak ve ürünleri tanıtmaktır.
Mağaza Tasarımları Nasıl Yapılmalı?
Mağaza tasarlayan iç mimarlar, mağazaların tasarımlarını yapan kişilerin bir iç mimarın yapması gerektiğini söylüyor. Bu konuda bilgisi olmayan birinin yaptığı süslemeye dekorasyon demek zordur.
Dekorasyon sadece mobilya yerleşimleri ve duvar süslemelerinden ibaret değildir. Bu, mağazayı tasarlarken çok fark edilir hale gelir.
Doğru açılarda yapılmayan aydınlatmalar veya yetersiz aydınlatma ürünlerinizin satış potansiyelini azaltacaktır.
Mağazaya gelen müşteri sizden sıra dışı, tamamen farklı bir tasarım beklemiyor. Kendinizi temel alırsanız; Neyin nerede olduğunu bilmediğin bir yere gitmek yerine daha tanıdık bir yere gitmeyi tercih edersin. Bu aynı zamanda mağaza tasarımları için de geçerlidir.
Bu nedenle yapılacak mağaza proje tasarımında müşterinin zaten bildiği tasarımlar esas alınmalıdır.
Mağaza tasarımları konusunda 3d tasarım ve 3d proje konularında bizimle iletişim kurabilirsiniz.