3D Mimari

EN İYİ 5 3D tasarım PROGRAMI

Haziran 8, 2021

Piyasada pek çok 3D tasarım programı bulunmaktadır. Bunların kullanım kolaylığı, kolay öğrenilebilmesi, mesleğimize uygunluğu gibi açılardan değerlendirilerek seçmemiz gerekmektedir.
Bu makalede sizlere en iyi 5 3D Tasarım programını anlatacağız.

1-Blender

İçindekiler

3D tasarım programları içerisinde , Blender yeni başlayanlar için kullanımı kolay olmayabilir ancak tamamen açık kaynaklı, ücretsiz ve çok yönlü olması onu tercih edilebilir hale getirmektedir. İyi bir tasarım yaptıktan sonra 3D animasyondan 3D baskılara kadar pek çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Blender’ın sürekli gelişmesi, sorunların giderilmesi konusundaki hızı, paylaşılan ipuçları ve önemli noktalarda programa kolay adapte olunması konusunda yardımcı olan noktalardır.

Artıları : Ücretsiz olması ve içerisinde 3 adet render motorunuda yanında sunması, organik modellemedeki tasarım kabiliyeti. Yüksek poligonda esnek kullanım
Eksileri : Kalabalık bir arayüz, çok fazla komutun bir arada olması yeni başlayanları zorlayıcı nitelikte.

2-Sketchup

Mevcut olan en kolay ve esnek tasarım programı olarak kabul edilmektedir. Ayrıca Sketchup basit arayüzü ve öğrenme kolaylığı ile en beğenilen programlardan biridir. Free ve Pro olmak üzere iki versiyona sahiptir, Free versiyonu çevrimiçi olarak kullanabilirsiniz. Ancak ticari işler için Pro kullanmanız daha uygun olacaktır. Sketchup içinde bulunan şahıs eklentileri yani pluginler programın kullanımı kolaylaştırmakta daha rahat tasarım yapmanıza olacak sağlamaktadır. Kullanıcıların yaptıklarını görebileceğiniz kendine özgü kütüphanesiyle incelemeler yapabilir, indirip düzenlemeler yapabilirsiniz.

Artıları : Kolay kullanım, çok az komutla çok iş yapabilmesi, dünyada en fazla render motoruna sahip programdır.Sketchup Eklentileri hiç olmadığı kadar kaliteli ve fazla.
Eksileri : Organik modelleme kısmında zayıf, kalabalık sahnelerde render işlemlerinde yavaş kalması. Yüksek poligon sorununu.

3-3DsMax

3DsMax tam kontrollü sanatsal, üst düzey tasarımlar oluşturmanızı sağlayacak zengin ve esnek bir 3D programıdır. 3ds Max programı, kullanım açısından sektörde kullanılan diğer programlarla benzerlik taşımaktadır. Oldukça detaylı bir kullanıma sahip olan bu program modelleme, materyal kaplama, ışıklandırma, kamera, animasyon hazırlama gibi çeşitli temel adımlarla kullanılabilir.  Temel olarak bildikten sonra arayüzünü kendi isteğinize göre düzenleyebileceğini 3DsMax özel klavye kısayolları, yeni araç çubukları gibi özelliklerin düzenlenmesiyle arayüz olarak daha da ileriye taşınabilir. Ücretli bir program olan 3DsMax için Autodesk tarafından1 yıllık öğrenci lisansı alabilmeniz mümkün.

Artıları : Eğitim olanağının fazlalılığı. Hemen hemen her sektöre hitap edecek geniş yapıda olması.
Eksileri : Render motoru çeşitliliğinin az olması, Yeni komutlar çıksa bile mimari görselleştirmede hala zayıf arayüz.

4-Maya

Yine Autodesk firmasına ait olan bir diğer 3D Programı olan Maya özellikle yurtdışında daha çok tercih edilmektedir. Animasyon, görüntü oluşturma ve simülasyon gibi işler konusunda başarılı bir programdır. Biraz karmaşık ve zor bir tarafı olan Maya sektör içinde özellikle yurtdışında önemli bir yere sahip olmasıyla tercih edilmektedir. Ücretli olan program 3DsMax’te olduğu gibi öğrencilere 1 yıllık olarak ücretsiz verilmektedir.

Artıları : Blenderdan sonra en iyi organik modelleme yapılan programların başında gelmektedir.Diğer programlarla uyumlu içerik oluşturması.
Eksileri : Render motoru çeşitliliğinin az olması, diğer rakiplerine oranla daha az eğitim içeriği.

5-Cinema 4D

Yeni başlayanları yormayacak basit ve anlaşılır bir ara yüzünün olmasının yanı sıra kalitesiyle de öne çıkan bir programdır. Cinema 4D üst düzey grafikleri hızla ve kolaylıkla oluşturulmasını sağlar. Kullanıcı topluluğu ve bir çok eğitim setinin bulunması da öğrenilmesi konusunda kolaylık sağlıyor, yeni başlayanların bile kısa sürede iyi sonuçlar alabileceği Cinema 4D ücretli bir program, ancak parasının karşılığını da veren bir programdır.

Artıları : Sade arayüz, özellikle parçalanma efektleri ve grafik olarak daha fazla kullanım alanına sahip olması
Eksileri : Render motoru çeşitliliğinin az olması, diğer rakiplerine oranla daha az eğitim içeriği.

Posted in Mimari GörselleştirmeTags:
Write a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Hakkımızda//3D Proje Desteği//Apartman Dış Cephe// Avm iş merkezi Tasarımları//Banyo Tasarımları//Bungolav Tasarımları//