Günlük yaşamda karşımıza pek çok yapı çıkmaktadır. Mekânlar, eşyalar, yollar vb. her biri belirli bir plan tasarımında oluşturulmaktadır. Mimari Tasarım Nedir? Sorusunun cevabı işte bu plan olmaktadır. Güzellik, işlevsellik gibi temellere dayandırılarak bir yapı ortaya konması süreci mimari tasarım olarak isimlendirilmektedir. Mimarlar tarafından yapılan bu tasarımlar yapı projesi, mobilya vb. olmaktadır. Genel olarak bu şekilde tasarımlar yapılsa da bitkiler ve ağaçların düzenine kadar her biri için proje oluşturulabilmektedir. Mimari tasarım kavramı son derece geniş kavramlardan bir tanesidir. Bina tasarımı gibi bir kavram mimari tasarıma göre daha öznel olmakla birlikte sonuç olarak tasarım süreci kabul edilmektedir.
Mimari Tasarımda Ergonomik Fonksiyonellik
Mimari Tasarım Nedir? Sorusuna cevap verdikten sonra bu tasarım için önemli olan kavramları ele alalım. Yapıların fonksiyonel olması bir hayli önemlidir. 19. Yüzyılda Almanya’da gelişen yapı marketleri ile tasarım ve yapı alanında belirli standartlar ortaya konulmuştur. Endüstriyel çağın başlangıcı ile birlikte bazı standartlar doğmuş ve bazı alanların tasarımında ölçü almaya bile gerek kalmamıştır. Örneğin mutfaklarda çamaşır ve bulaşık makinelerinin yerleştirilecekleri alanlarda bir standart bulunmaktadır. Tezgâh 60 cm değil de 80 cm bir derinlikte ise ocak ile davlumbaz arasında bir boşluk olacaktır ve performansı düşecektir. Bu örneklerde olduğu gibi ergonomik fonksiyonellik kavramına dikkat edilmelidir.
Mimari tasarım, yapıların tasarlanması ve inşa edilmesinde kullanılan bir sanat ve bilimdir. Mimari tasarım, insanların yaşam alanlarını tasarlayarak, işlevsel ve estetik açıdan uyumlu binalar oluşturur. Bu süreç, birçok farklı unsuru bir araya getirerek, fonksiyonel, ekonomik, sosyal ve çevresel faktörleri dikkate alır.
Mimari tasarım, bir projenin fikir aşamasından inşaatın tamamlanmasına kadar olan süreci kapsar. Tasarımcılar, müşterilerinin ihtiyaçlarını anlamak, projenin özelliklerini analiz etmek ve bu özellikleri bir araya getirerek bina tasarımı yapmak için bir dizi teknik ve yaratıcı yöntem kullanırlar.
Mimari tasarımın ana unsurları arasında işlevsellik, estetik, yapısal bütünlük ve çevresel uyum yer alır. İşlevsellik, bir binanın kullanım amacına uygun olarak tasarlanmasını ifade ederken, estetik, bir binanın dış ve iç görünümünü etkiler. Yapısal bütünlük, bir binanın güvenli ve sağlam olması gerektiği anlamına gelirken, çevresel uyum, bir binanın çevresel faktörlerle uyumlu olması gerektiği anlamına gelir.
Mimari tasarım, tarih boyunca insanların yaşam alanlarını şekillendiren bir süreç olmuştur. Günümüzde mimari tasarım, modern teknoloji ve malzemelerin kullanımı ile birlikte, yenilikçi ve sürdürülebilir yapılar tasarlamayı amaçlamaktadır.
Teknik Fonksiyonellik Nedir?
Mimari tasarımlarda ergonomik kavramının yanı sıra teknik kavramı da dikkate alınmalıdır. Sıhhi tesisattan dolap kapaklarının herhangi bir yere sürtünmeden açılmasına, çekmece raylarından prizlere kadar her türlü detay teknik kavramı içerisinde yer almaktadır. Örneğin yapı içerisinde bulunan merdiven bir raf sistemi ve depolama alanı olarak kullanıldığında da son derece şık olacaktır. Sade ancak kullanışlı konsptler oluşturarak yapıları daha kullanışlı hale getirebilirsiniz. Teknik kısımda ise merdiven taşıyıcı sistemleri düşündürmek ve ebatlandırma işlemi kalmaktadır.
Mimarı tasarımların kusursuz olabilmesi için hem göze hitap etmesi, hem işlevsel hem de kullanım amacına uygun olması gerekiyor. Sizler de bu sayede başarılı tasarımlara imza atabilir ve mekanları daha kullanışlı ve modern hale getirebilirsiniz.