3D Tasarım , bir işin yapılmadan önce nasıl görüneceğini belirlemek için,3d programlarda yapılan bir uygulamadır.  Hem iş hemde hobi olarak yapılabilir. İş hayatında ;

1-Reklam tanıtımları için kullanılabilir, 3D Tasarım ile daha tasarım uygulanmadan nasıl bir şey olacağı belli oluyor, bu sayede tasarımla ilgili kişilerin bu konu hakkındaki yorumları önceden görülebilir hale geliyor.

2-Oyun sektöründe de kullanımı yaygındır. Yapılan bir oyunun sevilmesi ve tutmasında 3D Tasarım önemli bir yer tutmaktadır.

3-Medikal Sektöründe ise örneğin bir alet tasarımı yapıldığında direk hasta üzerinde deneme yerine 3D Tasarım üzerinde denenmektedir.

3D Tasarım Neden Gereklidir?

3D Tasarımlar aslında bir ürünün veya hizmetin ön plana çıkması konusunda yardımcı olurlar.  Bir 3D tasarımda detaylar daha iyi görülebilir, bu sayede karşıdaki kişi ile iletişim daha sağlam ve bilinçli olur.
Tasarımın uygulanmadan önce neye benzeyeceği görülür, sunulabilir ve böylece iş hayatındaki oluşabilecek tatsız durumlar önlenebilir.

3D tasarım, birçok endüstri için önemli bir araçtır. Günümüzde, ürünlerin, binaların, karakterlerin, araçların, sahnelerin ve daha birçok şeyin tasarımı 3D olarak yapılmaktadır. Bunun nedenleri arasında şunlar yer alır:

  1. Görselleştirme: 3D tasarım, bir fikri veya ürünü görselleştirmek için çok etkili bir araçtır. Tasarım, 3D olarak modelleme ve görselleştirme yapılarak gerçekçi bir şekilde sunulabilir.
  2. Önizleme: Ürün tasarımcıları, mimarlar, endüstriyel tasarımcılar vb. 3D tasarım kullanarak, ürünlerinin veya binalarının nasıl görüneceğini önceden görebilirler. Bu sayede, tasarımın herhangi bir sorunu veya eksikliği önceden tespit edilebilir ve düzeltilebilir.
  3. Maliyet Tasarrufu: 3D tasarım, prototiplerin veya ürünlerin fiziksel olarak yapılmasından önce test edilmesine ve doğrulanmasına olanak tanır. Bu sayede, maliyetli hataların önüne geçilebilir.
  4. İletişim: 3D tasarım, tasarımcıların ve müşterilerin arasındaki iletişimi artırır. 3D tasarım, tasarım fikirlerinin ve ürünlerin daha net bir şekilde anlaşılmasına yardımcı olur.
  5. Yaratıcılık: 3D tasarım, tasarımcılara ve sanatçılara daha özgür bir şekilde yaratıcı fikirlerini ortaya koyma fırsatı verir. Tasarımcılar, daha önce mümkün olmayan tasarımların veya ürünlerin ortaya çıkmasına olanak tanıyan özelleştirilebilir araçlara sahip olurlar.
  6. Animasyon ve Görsel Efektler: 3D tasarım, animasyon ve görsel efektler için de kullanılır. Film endüstrisi, video oyunları, reklamcılık ve diğer sektörler, 3D tasarımı kullanarak etkileyici animasyonlar ve görsel efektler yaratır.

Bu nedenlerden dolayı, 3D tasarım, birçok sektörde temel bir gereksinim haline gelmiştir.

3D Tasarıma Başlanmadan Yapılması Gerekenler Nelerdir?

3D Tasarım öğrenmek istiyorsunuz ancak nereden başlayacağınızı bilememeniz çok normal bir süreçti, Öncelikle bu işe başlamadan önce istekli ve istikrarlı olmanız çok önemlidir.
İstikrarlı bir çalışma ile programları kolaylıkla öğrenebilir, sürekli örnekler takip edecek gözünüzü eğitebilir yani bir nevi tasarım yönünüzü harekete geçirebilirsiniz.
Burada hayal gücünüzü ve düşünce kapasitenizi geliştirmeniz önem taşır, bu yüzden fikir ve bilgi alışverişi yapabileceğiniz ortamlarda olmanız, yaptığınız tasarımlara gelecek eleştirilerden çekinmemeniz önemlidir.
Bu sayede kendinizi renk, açı, perspektif, gölge kullanımı, yerleşim gibi konularda geliştirebilirsiniz.

Hatta beğendiğiniz bir tasarımın aynısını yapmaya çalışmak bile size farklı bir bakış açısı kazandıracaktır.

İkinci olarak tasarım programları arasından sizin istediğiniz ve hayal ettiğiniz görselleştirmeyi sağlayacak olanı, daha kolay bağdaşabileceğinize inandığınız programları araştırıp hangi program üstünden gideceğinize karar vermeniz doğru olacaktır. Kendinize bu konuda sıkça sorular sorun, avantaj ve dezavantajları dikkatli inceleyin. Tabi ki bu program seçiminde uzmanlaşacağınız alanı ön plana almak gerekmektedir.

Son olarak ise modelleme, kaplama, ışıklandırma ve render kavramlarını çok iyi öğrenmeniz gerekmektedir. Modelleme yapmaya başlamadan önce poligon mantığını bilmezseniz bu işten soğuyup uzaklaşabilirsiniz. Bu yüzden doğru modelleme tekniklerini öğrenmeye özen göstermelisiniz. Kaplama konusunda ise sürekli teknik çalışmalar yaparak doğrusunu bulmak için çaba sarfetmelisiniz, örnek tasarımları da gözlemledikçe gelişme sağlayacağınızı görebilirsiniz.

Modelleme ve kaplama işi bittikten sonra etkileyici bir görselleştirme için ışıklandırma çok önemlidir. Işıklandırma profesyonellik isteyen bir bölümdür ve bu yüzden ışığın kırılımı, ışık renginin önemi gibi teknik konuları bilmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ışıklandırma sizi çok zorlayıp sizi tasarımdan soğutabilir.

Render aşaması ise aslında en basit kısımdır, çünkü güzel bir modelleme doğru bir kaplama ve ışıklandırma render kısmında doğru açıyla buluşarak çalışmanızı gösterir.

3D Tasarım Nedir?

Nesneleri yaratmak için düşlemek gerek, düşlediğinizi hayata geçirmek içinde 3D Tasarım gereklidir. 3D tasarım sayesinde aklınıza gelen fikirleri 3 boyutlu şekilde bilgisayar ortamında yaratabilir, geliştirebilirsiniz. 3D Tasarım sayesinden tasarladığınız nesnede beğenmediğiniz herhangi bir şey gördüğünüz de hızlıca analiz edebilir, çeşitli görüş açılarından görmeniz farklı bir bakış açısı kazanmanızı sağlayabilir.

3D Tasarım Nasıl Yapılır?

3D Tasarım öncelikle bir bilgisayar programının öğrenilmesibe dayanır ancak bunun temelinde titizlik ve sabır yatmaktadır. Öğrenme aşamasında tasarıma baştan basit şekilde başlayıp daha sonrasında geliştirerek daha karmaşık tasarımlar yapmak daha yararlı olacaktır. 3D Tasarım programlarının karmaşık olması ve modelleme ilkelerinin temel sanat becerilerine dayanması öğrenme sürecini biraz zorlaştırmaktadır. Bu süreci sabır ve zamanla çözebiliriz, en önemlisi vazgeçmemektir.

3D Tasarım Programları Nedir?

3D tasarım programları, teknolojideki ilerlemeyle birlikte oldukça gelişti. 3D tasarım içinde pek çok program ortaya çıkmaya başladı. Burada birkaçından bahsedeceğiz ancak doğru programı seçmek kolay değildir, kendi ihtiyacınıza göre detaylı taramalar yapmanız gerekir.

1-SketchUp

SketchUp en iyi ve en beğenilen 3D Proje yazılımlarından biridir. Hem ücretsiz hem de ücretli sürümleri bulunan SketchUp, film, video oyun tasarımları, iç mekân tasarımı, mimari, sivil ve makine mühendisliği gibi çok çeşitli alanlarda kullanılmakta, Sketchup pluginler yani eklentiler sayesinde de çeşitli stillerde modellemeye izin vermektedir. Ayrıca kullanıcıların yaptıklarını paylaşabilecekleri kütüphaneleri olması taslak bir tasarım sürecinde işinizi kolaylaştırabilir.

2-FreeCAD

FreeCad, nesneleri herhangi bir boyutta tasarlamak için kullanılabilen parametrik bir 3D tasarım programıdır. Parametrik bir modelleyici olduğundan, modelinizin geçmişine dönerek modelinizin parametrelerini kolayca değiştirebilmeniz güzel bir avantajdır.

3-MeshMixer

MeshMixer, 3 boyutlu baskı için uygun 3D tasarımlar oluşturmanıza yarayan bir 3D tasarım programıdır. Program sıfırdan bir tasarım oluşturmak için çok kullanışlıdır. Ayrıca, Programın 3D baskı için ayrılmış bir bölümü de mevcut bu bölümde baskı için sorun olup olmadığını rahatça görebilir model üzerinde hakimiyet sağlayabilirsiniz.

4-Blender

Blender, ücretsiz ve açık kaynaklı bir 3D tasarım modelleme programıdır ve çok yönlü kullanılabilir. Kaliteli bir çalışma yaptıktan sonra 3D animasyondan 3D baskılara kadar birçok şeyi yapmaya olanak verir ayrıca projenize bağlı olarak işinize yarayabilecek birçok eklentiyi de program ile entegre bir biçimde kullanabilirsiniz.

5- SolidWorks

SolidWorks, en popüler 3D tasarım programlarından biridir ve kullanıcı dostu birçok özelliği mevcuttur. Ayrıca eğitim setleri, PDF’leri ve pek çok materyalleri olduğu için en iyi 3D tasarım programlarından biri sayılabilir.

6- 3D Studio Max

3Ds Max programı belkide çıktığı günden beri rakiplerini kıskandıran yazılım olmuştur. İçeriği ve esnekliği ile hemen hemen yapamayacağınız hiçbir şey yoktur. Özellikler render ve animasyon konusundaki başarısıyla ön plana çıkmaktadır.

7- RhinoCeros

Rhino, yazılımı, CAD programları arasında en az duyulan ama aslında en etkili programlarından biridir. İçerisinde birçok kalıplaşmış modelleme unsurlarını barındırır ayrıca çok eksenli amorf modelleri bile kolaylıkla modelleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.

Kaliteli 3D Tasarım ve görselleştirme için bize ulaşabilirsiniz.