Mimari tasarım belirli bir mimari projenin ya da tasarımlarının kalitesini ve uygunluğunu değerlendirmek adına yeni bir inşaat projesi planlarken önemli bir adımdır. Geleneksel yöntemlere kadar, bu olguların değerlendirilmesi öznel algıya dayanmaktaydı. Ancak, artık mimarların mimari tasarımlarını optimize etmelerine yardımcı olmak için yeni teknolojiler ve bilgisayar destekli çözümler devreye giriyor.
3D tasarım ve 3d mimari konularında artık çok farklı çözümler ile hızlı yaklaşımlar belirleniyor.
Böylece geleceğin mülk sahipleri odalarda mümkün olan en yüksek yaşam kalitesini yaşayabilir hale geliyor.
Mimari Tasarım Nedir ?
Mimari tasarım sürecinde odalar planlanır ve optimum şekilde düzenlenir. Bu, dikkatli bir değerlendirme ve yansıma gerektiren bir sürece tabidir. Bu süreçte mimarlar zamanlarının büyük bir kısmını proje lokasyonunun fiziksel özelliklerini belirlemek için harcarlar. Odalardan yeşile veya işlek bir caddeye bakarsanız, aydınlatma koşulları nasıldır? Bu soruları cevaplamak için çeşitli yeni araçlar ve yöntemler günümüzde mümkün. Bu tasarım şekline mimari tasarım diyoruz.
Amaç, farklı tasarım seçeneklerinin etkilerini analiz etmektir. Topografya, trafik, manzara, havalandırma gibi faktörler mimariyi nasıl etkiler? Bugüne kadar çoğu mimar, mülkün nasıl tasarlanacağına karar vermek için tasarımlarını oluştururken sezgilerine güveniyordu. Bu sezgilerin yerini mimari tasarım nedir sorusuna yeni cevap olarak uygulama şekli almıştır.
Bir mimarın çalışmasının net bir resmini elde etmenin en iyi yolu, mimarların bir proje üzerinde çalışırken tasarım sürecine odaklanmasıdır. Bu süreç, tasarım şartnamelerinin hazırlanması, gelecekteki inşaat programının (yönetmelikler, oda sayısı, odaların işlevi, m2 ve diğer durumlar) yanı sıra fiziksel proje yerinin mevcut özelliklerinin (yeşil alanlar, topografya, yakınlık) incelenmesiyle başlar.
Tasarım konsepti aşaması, mimarların çeşitli eskizler ve modeller ile birkaç olası bina tasarımı oluşturduğu bu spesifikasyonlardan kaynaklanmaktadır.
Konsept taslağının önceden oluşturulmuş tasarım özelliklerini karşılaması gerektiğinden, bu aşama zaman alıcı olabilir.
Tasarım konseptleri tamamlandıktan sonra, çeşitli bina gereksinimlerinin dikkate alındığı ayrıntılı bir taslak oluşturulur. Bu adım ayrıca birkaç yineleme gerektirir. Detaylı tasarım tamamlandıktan sonra tüm grafik çizimler ve paftalar teslim edilir.
- Mimari tasarım, bir bina projesinin merkezi bir bileşenidir ve tüm yapının kullanım amacına ve erişilebilirlik ve yangından korunma, enerji verimliliği, akustik ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına ilişkin temel gereksinimlere uygun olmasını amaçlar.
- Bina, yapı ve diğer yapısal projelerin tasarım sürecini kapsayan bir disiplindir. Mimari tasarım, bir yapıyı tasarlamadan önce birçok faktörü dikkate alır, bu faktörler arasında işlevsellik, estetik, maliyet, çevresel faktörler ve yapısal bütünlük gibi unsurlar yer alır.
- Mimarın müşteri ile yakın işbirliği içinde çalışarak, müşterinin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve bütçesini göz önünde bulundurarak tasarım konsepti oluşturmasını ve tasarım fikirlerini müşteriye sunmasını içerir.
- Mimari tasarım, bir binanın iç ve dış mekanlarını kapsayan geniş bir yelpazede çalışmaları içerir. Bu çalışmalar arasında bina planlaması, malzeme seçimi, ışıklandırma, yapısal sistemler, ısıtma ve havalandırma sistemleri, elektrik tesisatı ve akustik özellikler gibi detaylar yer alır.
Mimari tasarım, bir binanın işlevsel, estetik, sürdürülebilir, güvenli ve ekonomik bir şekilde inşa edilmesini sağlayarak, insanların yaşam kalitesini arttırmak için tasarlanmış yapılar oluşturmayı amaçlar.
Mimari Renderlarınız için bizimle iletişim kısmı aracılığı ile ulaşabilirsiniz.